Schoolreglement
Goede afspraken maken goede vrienden.
Goede afspraken maken goede vrienden.
Beste leerling,
Van harte welkom in Mozaïek Astene.
Misschien ben je al enkele jaren op onze school en ken je er al ieder hoekje van?
Toch kan het goed zijn om deze bundel nog even door te lezen.
Misschien ontdek je nog wel iets dat je uit het oog verloren was…
Ofwel kom je hier voor het eerst en lijkt het allemaal nog een beetje vreemd?
Wees gerust: we helpen je heel graag om je hier zo snel mogelijk op je gemak te voelen. Met deze bladzijden zetten we de eerste stap: we vertellen jou en je ouders een paar dingen over onze school.
Laten we samen stappen zetten om te leren, te groeien, om jouw persoonlijkheid en talenten verder te ontplooien, om te leren zorg dragen voor jezelf en elkaar, om een plaatsje te bouwen in onze samenleving, … Laten we de wereld samen ontdekken!
We wensen je alvast een fijn schooljaar toe!
Beste ouder(s)
Ook u bent hartelijk welkom op onze school. We danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt en we garanderen u onze inzet voor een christelijk geïnspireerde, eigentijdse opvoeding en een degelijk onderwijs.
We zijn blij u als partner te verwelkomen. Onze school wil een plek zijn waar uw kind ongestoord kan opgroeien, leren en ervaren. Samen staan we in voor een zo optimale en volledige ontwikkeling van uw kind. We hopen op een positieve, respectvolle en duurzame samenwerking!
Door uw kind in te schrijven in onze school gaat u akkoord met ons schoolreglement.
Het schoolreglement bevat de rechten en plichten van elke leerling op school. Het schoolreglement omschrijft wat u van ons mag verwachten, maar ook wat wij van u en uw kind verwachten.
Soms is het nodig om ons schoolreglement aan te passen. We bespreken het schoolreglement dan op de schoolraad. Als er wijzigingen zijn aan ons schoolreglement of pedagogisch project, dan vragen we u om opnieuw uw akkoord te geven.
Op de volgende bladzijden krijgt u een overzicht van de inhoud van het schoolreglement. Opdat u de tekst vlot zou kunnen verkennen, kan u elk blokje aanklikken om onmiddellijk naar de juiste plaats in de tekst te gaan.
Dit deel is meer van informatieve aard. Het maakt strikt genomen geen deel uit van het schoolreglement. Wanneer dat nodig is, kunnen we de informatie in dit deel in de loop van het schooljaar wijzigen, eventueel na overleg in de schoolraad.
We trachten zo veel mogelijk bereikbaar te zijn. Hieronder vindt u onze contactgegevens. Aarzel niet om ons te contacteren.
Directeur
Naam: Inneke De Regge
Telefoon: 09 386 59 85
E-mail: directie@mozaiekastene.be
Secretariaat
Telefoon: 09 386 59 85
E-mail: info@mozaiekastene.be
Zorgcoördinator
Naam: Jo Raes
Telefoon: 09 386 59 85
E-mail: jo.r@mozaiekastene.be
Leerkrachtenteam
In bijlage 01 vindt u een lijst van de personeelsleden van onze school. Waar in deze brochure sprake is van “de klassenraad”, wordt steeds de directie en de leerkracht(en) van de betrokken leerlingengroep bedoeld.
Schoolstructuur
GVBS Mozaiek Astene
Nieuwstraat 60
9800 Astene
kleuter- en lager onderwijs
Schoolgemeenschap
Naam: KSRD
Coördinerend directeur: Eddy Raes
Onze school behoort tot de scholengemeenschap 42 en telt 9 scholen.
De 9 hierna vermelde scholen maken per 1 september 2004 deel uit van de scholengemeenschap 42:
G.V.B B.O School Ter Leie, Bachtekerkestraat 7, 9800 Deinze-Bachte-Maria-Leerne
VIBLO Leieland, Kouter 3, 9800 Deinze
G.V.B.S. Heerdweg 13A , 9800 Deinze
G.V.B.S. Kaaistraat 9, 9800 Deinze
G.V.B.S. Kaaistraat 11, 9800 Deinze
G.V.B.S. Oostkouterlaan 7, te Deinze-Petegem
G.V.B.S. Kloosterstraat 3, te Deinze-Bachte-Maria-Leerne
G.V.B.S. Nieuwstraat 60, te Deinze-Astene
G.V.B.S. Gaversesteenweg 126 b te Deinze-Petegem
Schoolbestuur
De VZW Katholieke Scholen Regio Deinze is de inrichter en de eindverantwoordelijke van het onderwijs op onze school. Het correspondentieadres van het schoolbestuur is:
V.Z.W. Katholieke Scholen Regio Deinze
p.a. Nieuwstraat 60 9800 Deinze
Telefoon: 09/386 59 85
Ondernemingsnummer : 410918526
Ledenlijst beheerraad schoolbestuur:
Voorzitter: Dhr. De Serrano Renaat
Leden:
Dhr. Baets Roel
Dhr. De Decker Patrick
Mevr. De Jaeger Martine
Dhr. De Cooman Rik
Dhr. Van Damme Willem
Dhr. Vanduyfhuys Jean-Marie
Dhr. Verhulst Rik
Mevr. Baeckelandt Gemma
Website van de school
www.mozaiekastene.be
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag:
-voormiddag: van 8.35u tot 11.50u.
-namiddag: op maandag en dinsdag van 13.10u tot 16u.
op donderdag en vrijdag eindigt de les om 15.35u.
> Op woensdaf: van 8.35 tot 11.25
De school voorziet in toezicht op de speelplaats en aan de poort:
> ’s morgens vanaf 8u
> ’s middags vanaf 12.50u
De poort blijft om veiligheidsredenen over de middag op slot van 12u tot 12.50u. We voorzien dan immers niet in toezicht aan de poort.
De leerlingen die niet in de naschoolse opvang blijven worden ten laatste afgehaald:
> ’s middags: om 12u (ook op woensdag)
> ’s avonds: om 16.15u (maandag en dinsdag) om 15.45u (donderdag en vrijdag)
Buiten bovenvermelde uren is er voor-en naschoolse opvang.
> De kinderen gaan steeds binnen in de opvang (’s morgens en ’s avonds)
– Er is enkel toezicht in de opvang.
– Kinderen blijven niet alleen op de “speelplaats”
> De ouders brengen de kinderen best zelf naar de opvang of halen ze persoonlijk af.
> Peuters (en kleuters) hebben best reservekledij in hun boekentasje (genaamtekend)
> Voor het huishoudelijk reglement verwijzen we naar de documenten van stad Deinze: duizendpoot@deinze.be. Om eventuele betwistingen te vermijden over het tijdstip waarop de schoolverzekering dient tussen te komen, is het noodzakelijk dat de kinderen die gebruik maken van de opvangdienst zich aanmelden bij het personeel dat instaat voor de opvang.
> Mogen wij er op aandringen er een goede gewoonte van te maken om tijdig op school te zijn en ook tijdig uw kinderen af te halen.
> ( 1 )Na het belsignaal ’s morgens en ’s middags wordt het hek gesloten. Ook de grendel aan de binnenkant van de poort gaat dicht. Wie nog naar binnen wil of moet, belt aan. Er is een bel aan de linkerkant van het kleine poortje. Het secretariaat opent het poortje vanop afstand en u kan zo de school binnen. Het poortje sluit automatisch. Wie na 8.40u via dit poortje binnenkomt, dient zich aan te melden op het secretariaat van de school. Daar wordt op een voorgedrukt formulier de naam en het uur van aanmelding genoteerd. Dit document moet worden afgegeven aan de klastitularis. Zonder document krijgt het kind geen toegang tot de klas.
> Gedurende de speeltijd is de toegang tot de klaslokalen verboden.
> De toegang tot de speelplaats en de klaslokalen is verboden buiten de schooluren. (ook voor wie “iets” vergeten is!)
In het belang van het kind worden begeleide thuisrijen ingericht. Alle leerlingen die niet aan de school worden afgehaald of die niet naar de opvang gaan, verlaten met de volgende rijen de school:> Rij Nieuwstraat
> Rij Nazarethse Steenweg
> Rij Vrouwenstraat
De leerlingen blijven onder toezicht van de leerkracht tot de rij zich ontbindt. Indien kinderen om één of andere reden zelfstandig naar huis mogen, dienen de ouders dit schriftelijk aan de klastitularis of de directie mee te delen. Datum en handtekening zijn hierbij noodzakelijk.De leerlingen komen naar school en gaan naar huis langs de meest veilige weg en gedragen zich voorbeeldig.
Na de lessen staan alle leerlingen tijdig (ten laatste vijf minuten na het belteken) in de thuisrij klaar. Het verlaten van de school gebeurt ordelijk.
Fietsers stappen naast hun fiets tot de leerkracht toelating geeft tot fietsen.
Voor vakanties, vrije dagen, pedagogische studiedagen en maandkalender verwijzen we naar de website enerzijds en anderzijds naar mails voor ouders die kozen voor digitale informatie of de correspondentie op papier voor de ouders die aangaven dat ze de correspondentie niet digitaal wilden ontvangen.
U bent onze partner in de opvoeding van uw kind. Goede samenwerking is hierbij zeer belangrijk. U kan steeds bij ons terecht met uw vragen of voor een gesprek. U kan een afspraak maken met de directeur of met de klasleerkracht. We organiseren ook oudercontacten. (zie ook engagementverklaring) Ook bij de leden van onze schoolraad kan u steeds terecht.
De oudervereniging
De leden van de oudervereniging vertegenwoordigen in hun organisatie alle ouders van de school. Zij werken mee aan de uitbouw van onze visie op onderwijs en opvoeding en de concretisering ervan in de dagelijkse werking van de school. Een ledenlijst vindt u op de website. Enkele malen per jaar is er een nieuwsbrief.
De schoolraad
In dit overlegorgaan zitten vertegenwoordigers van de leerkrachten, de ouders en de lokale gemeenschap samen rond de tafel om advies te geven omtrent belangrijke beleidsopties van de school. In het eigen huishoudelijk reglement staan de thema’s waarover informatie wordt gegeven, advies wordt gevraagd en waarover wordt overlegd. In bijlage 03 vindt u de namenlijst van de samenstelling van de schoolraad.
De leerlingenraad
De leden van de leerlingenraad, verkozen uit de klassen vanaf het derde leerjaar, vertegenwoordigen alle leerlingen van de school. Zij denken mee over de concrete werking van de school en adviseren of doen voorstellen over de dagelijkse werking van de school (speelplaatswerking, uitbouw van festiviteiten, …).
3.1 Contactgegevens:
De school werkt samen met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding van Deinze.
Adres: Kattestraat 22, 8900 Deinze
Tel: 09 381 06 80
Algemeen mailadres: info@vclbdeinze.be
Iedere medewerker heeft ook een eigen mailadres en een eigen telefoonnummer. Beiden zijn terug te vinden op onze website http://www.vclbdeinze.be/
Het CLB is open:
Elke werkdag van 8u30 tot 12u en van 13u tot 16u30. Op dinsdag is het CLB bijkomend open van 16u30 tot 18u.
Buiten de openingsuren kan een boodschap ingesproken worden op het antwoordapparaat. Op regelmatige basis is een CLB-medewerker aanwezig in de school (de schooldirectie kan daarover de nodige informatie geven).
Het CLB is gesloten: van 15/07 t.e.m. 15/08, tijdens de kerstvakantie en tijdens de paasvakantie (telkens met uitzondering van 2 dagen, data terug te vinden op www.vclbdeinze.be)
Leerlingen en ouders kunnen rechtstreeks of via de school contact opnemen met de onthaalmedewerker.
Op school kan nagevraagd worden wie de onthaalmedewerker is en hoe die kan gecontacteerd worden. Dit is ook terug te vinden op de CLB-website www.vclbdeinze.be.
Afhankelijk van de vraag
– neemt de onthaalmedewerker dit verder op
– geeft de onthaalmedewerker de vraag door naar een medewerker van het traject team van het CLB
– verwijst de onthaalmedewerker door naar externe hulpverleners.
In het trajectteam zitten medewerkers vanuit verschillende disciplines : artsen, maatschappelijk werkers, psychologen/pedagogen en verpleegkundigen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het opnemen van alle vragen die door het onthaalteam worden doorgegeven. Zij zijn niet gebonden aan vaste scholen.
De begeleiding van het CLB situeert zich op 4 werkdomeinen:
– gedrag en opvoeding
– gezondheid
– leren en studeren
– studie- en schoolkeuze
Als de school wenst dat het CLB een leerling begeleidt, dan bespreekt de school dit vooraf met de leerling en/of de ouders. Indien dit om een of andere reden niet is gebeurd, beperkt de CLB-medewerker zich tot een 1ste gesprek. Na dit gesprek beslist de leerling (indien 12 jaar of ouder) of de ouders (indien jonger dan 12 jaar) of er nog verdere gesprekken volgen.
Voor de begeleiding van leerplichtproblemen (veelvuldige afwezigheden) is instemming van de leerling of van de ouders niet vereist. School en CLB werken hierbij nauw samen. Als er niet wordt ingegaan op de initiatieven van het CLB, moet het CLB dit melden aan het departement onderwijs
In het medisch team verzorgen artsen en verpleegkundigen samen de ‘systematische contactmomenten’ (vanaf 2018-2019 worden de medische onderzoeken zo genoemd) en nemen ze vragen op rond besmettelijke ziekten.
Deelname aan de systematische contactmomenten is verplicht. De ouders of de leerling kunnen zich wel verzetten tegen het uitvoeren van het medisch onderzoek door een bepaalde arts of verpleegkundige. Dit verzet moet schriftelijk ingediend worden (formulieren zijn te verkrijgen in het CLB). In geval van verzet dient het medisch onderzoek uitgevoerd te worden door een andere arts en/of verpleegkundige. De resultaten van dit onderzoek worden aan het CLB bezorgd. Eventuele kosten voor een medisch onderzoek dat niet wordt uitgevoerd door het CLB, moet je zelf betalen.
School en ouders hebben de plicht om hun medewerking te verlenen aan de organisatie en de uitvoering van de systematische contactmomenten (+ vaccinaties) en de preventieve maatregelen in het kader van besmettelijke ziekten. Het CLB houdt wel rekening met de schoolorganisatie.
Het horizonteam van het CLB is verantwoordelijk voor de infoavonden en de klassikale infomomenten over de studiekeuzes die moeten gemaakt worden gedurende de schoolloopbaan.
Bij de start in een nieuwe school, worden leerlingen en ouders geïnformeerd over de werking van het CLB. Ook de school informeert ouders, leerlingen en eigen personeel over het CLB waarmee ze samenwerkt.
Als een leerling van school verandert, behoudt het CLB zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid ten aanzien van die leerling tot de leerling is ingeschreven in een andere school.
Het CLB kan in de school besprekingen en overleg over leerlingen, leerlingenbegeleiding, zorgverbreding en andere acties of projecten bijwonen.
Het CLB en de school kunnen belangrijke informatie over leerlingen uitwisselen. Als het CLB informatie over een leerling doorgeeft aan de school, dan gebeurt dit steeds met toestemming van de bekwame leerling (= leerling ouder dan 12 jaar) of de ouders. Als het CLB informatie over een leerling doorgeeft aan derden (= geen schoolpersoneel), dan kan dit enkel op verzoek van of mits schriftelijke toestemming van de bekwame leerling of de ouders. Bij het doorgeven en het gebruik van gegevens wordt steeds rekening gehouden met de regels over het beroepsgeheim en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Enkel bij schriftelijke vragen van het parket in verontrustende situaties kan het CLB zonder toestemming, maar met medeweten van de bekwame leerling of ouders, informatie doorgeven aan het parket. Dit is dan beperkt tot informatie over het feit of de leerling bij het CLB gekend is in het kader van verontrusting, of er een begeleiding is gestart, wordt verdergezet of is afgerond, en of er al dan niet een M-document werd opgesteld. Ook als het CLB zelf ernstig verontrust is, dan kan het zonder toelating, maar met medeweten van de bekwame leerling of ouders, de verontrusting delen met de bevoegde diensten.
Het CLB heeft de plicht om het pedagogisch project van de school te respecteren. Het CLB respecteert altijd de rechten van het kind.
Het CLB legt voor elke leerling waarvoor een begeleiding wordt gestart, een dossier aan. Hierbij wordt rekening gehouden met de regels over het beroepsgeheim, de deontologie en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
De regels voor de samenstelling van het dossier, de procedure voor inzage in het dossier en de manier waarop een kopie van het dossier kan bekomen worden, zijn door de regelgeving bepaald. Meer informatie hierover is te verkrijgen in het CLB.
Als de leerling van school en daardoor ook van CLB verandert, zal het CLBdossier 10 dagen na inschrijving bezorgd worden aan het nieuwe CLB. De leerling of de ouders hoeven daar niets voor te doen. Bij een inschrijving voor een volgend schooljaar wordt het dossier pas na 1 september overgedragen.
Indien de leerling of de ouders niet wensen dat het dossier wordt overgedragen, dan moet er binnen de 10 dagen na inschrijving schriftelijk verzet aangetekend worden bij het CLB van de vorige school.
De vaccinatiegegevens, de gegevens in het kader van de verplichte begeleiding (medische onderzoeken en begeleiding van leerplichtproblemen), (indien van toepassing) een kopie van het gemotiveerd verslag, (indien van toepassing) een verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs worden altijd aan het nieuwe CLB bezorgd. Hiertegen is geen verzet mogelijk.
Het CLB-dossier wordt bewaard tot ten minste tien jaar na de datum van het laatst uitgevoerde medisch onderzoek. Daarna wordt het dossier vernietigd, maar niet vroeger dan het ogenblik waarop de leerling 25 jaar wordt. De bewaring van het dossier staat onder het beheer van de directeur. Het dossier wordt bewaard op volgend adres: CLB Deinze, Kattestraat 22, 9800 Deinze
Een klacht is een duidelijke uiting van ongenoegen of ontevredenheid m.b.t. handelingen die door een CLB-medewerker zijn gesteld. Een klacht wordt bij voorkeur op een informele manier behandeld. Pas wanneer de informele behandeling geen bevredigend resultaat oplevert, kan de formele procedure worden gestart.
De formele klachtenprocedure wordt gestart door een schriftelijke klacht (brief/email) te richten aan de directie op volgend adres:
Vrij CLB Deinze
t.a.v. Patrick D’Oosterlinck
Kattestraat 22, 9800 Deinze
Email patrick.doosterlinck@vclbdeinze.be
De directie neemt contact met je op binnen de 10 werkdagen (met opschorting van de sluitingsperiodes van het centrum).
Indien binnen de 10 werkdagen geen bericht wordt ontvangen of indien de gezette stappen niet hebben geleid tot een bevredigende oplossing, kan een aangetekende brief gericht worden aan de afgevaardigde van de Raad van Bestuur, eveneens op bovenvermeld adres.
Het ondersteuningsnetwerk Neon+
Onze school is aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk Neon+. Adres: p/a Kouter 93 9800 Deinze Telefoon: 0479 90 11 85 info@neonnetwerk.be Voor algemene vragen over ondersteuning en specifieke vragen over de ondersteuning van je kind kan u terecht bij volgend aanspreekpunt voor ouders: Ellen Robert
Klachtencommissie Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Adres: Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel: 02 507 06 01
E-mail: klachten@katholiekonderwijs.vlaanderen
Commissie inzake leerlingenrechten
Voor klachten kunt u steeds terecht bij
Vlaamse Overheid
Agentschap voor onderwijsdiensten – AgODi
Secretariaat commissie inzake Leerlingenrechten
t.a.v. Ingrid Hugelier (Basisonderwijs)
Adres: H. Consciencegebouw
Koning Albert-II laan 15, 1210 Brussel
Tel: 02 553 93 83
E-mail: commissie.leerlingenrechten@vlaanderen.be
Commissie Zorgvuldig Bestuur
Vlaamse Overheid
Agentschap voor onderwijsdiensten – AgODi
t.a.v. Marleen Broucke
Adres: Koning Albert-II laan 15, 1210 Brussel
Tel: 02 553 65 56
E-mail: zorgvuldigbestuur.onderwijs@vlaanderen.be
Wie zijn we? Wat willen we? Welke richting gaan we uit?
Het zijn dé fundamentele vragen waarmee wij, als schoolgemeenschap, én u als ouders, begaan zijn als we het hebben over het welzijn van “de kinderen”.
De kerngedachten waarrond wij willen werken, brachten we samen in een visietekst. Deze tekst vormt ons opvoedingsproject dat de leidraad zal vormen voor ons pedagogisch handelen in de komende jaren.
Hierbij stellen wij jullie graag ons opvoedingsproject voor op een “sprekende wijze”!
De letter “ M “ staat voor de “mens centraal” op onze school! Als school ‘mee-werken’ aan de groei, de opvoeding én de ontwikkeling van elke kleuter of leerling, is wel onze grootste betrachting!
Daarom creëren we een sfeer waar elk kind zich goed voelt, zich thuis voelt, en steeds terecht kan bij ‘iemand’! Daarnaast laten we elke jonge mens zichzelf uiten in allerlei “muzische” aspecten die in een basisschool aan bod kunnen komen ; zijnde knutselen, zingen, schrijven, voordragen, en zoveel meer.
M = Mens centraal, muzische
De letter “ O ” staat voor “open of openheid” . Als ‘vrije basisschool’ staan we open voor alle kinderen, alle inbreng van medewerkers en sympathisanten van de school!
Deze openheid uit zich in de algemene organisatie van onze schoolgemeenschap. Op leerling-niveau kennen we de weekopening en – sluiting met de afspraken, de huldiging van de jarigen, aandacht voor activiteiten en nieuwsjes allerlei, de leerlingenraad met inspraak door de leerlingen.
Het leerkrachtenteam werkt samen, gesteund door permanente vorming én de inbreng van heel wat externe personen, in een “ontvankelijke” sfeer, om alzo ook hun ‘steentje’ bij te dragen! Alsook de oudervereniging, de vele formele én informele contacten met de ouders, werken bevorderend voor de gehele school.
O = Open sfeer, ontvankelijk
De algemene ontplooiing van elk kind baart ieder van ons heel wat “zorg”. Op socio–emotioneel vlak werken wij aan een ‘geweldige school’! Hierdoor werden met de kleuters en leerlingen degelijke afspraken gemaakt, en wordt vaak overleg gepleegd.
Bij een flink gedrag en toffe prestaties gaan onze oudste kleuters wekelijks met een pluim naar huis. De leerlingen mogen echter vrezen voor een ‘duim’ (naar beneden) als het nu eenmaal niet was zoals het hoort!
Ook de opvolging op verstandelijk vlak draagt en vraagt onze zorg! De vele inspanningen die voor elk kind bedoeld zijn, worden geleverd door het ganse team; zijnde : de klastitularis, de taakleerkracht, de zorgbegeleider, de Gokleerkracht, de gymleerkracht, de leerkracht voor anderstalige kinderen, de directie en het CLB.
Al deze mensen trachten dan ook de “zelfontplooiing” van elk kind te optimaliseren!
Z = Zorgend, zelfontplooiing
Wie aan ‘school’ denkt, denkt ook aan “actief” bezig zijn! Tussen het ‘spelend leren’ in de kleuterklas, én het verrijkend voorbereiden op het middelbaar onderwijs ( voor de 6de klassers), ligt een hele waaier van “activiteiten”!
Samen leren spelen, knippen en kleven, werken rond bepaalde belangstellingscentra, leren lezen, rekenen en schrijven, bezoeken en uitstapjes, sportnamiddagen, zwemmen, Dit zijn slechts enkele activiteiten waarbij naast het leren én de ontspanning, ook de “attitudes” prioritair zijn!
Hierbij beogen we dus zeker de samenhorigheid, de sportiviteit, het dynamisme van onze kinderen!
“Goede afspraken maken immers steeds goede vrienden”!
A = Actief, attitudes
De “ I ” staat voor “inzet”. Ook deze attitude willen wij de kinderen bijbrengen. Hier beogen we zowel de inzet voor de eigen ontwikkeling, als de inzet voor “iedereen” ; zijnde : de klasgenoten, het volledige schoolpersoneel. Evenals de inzet bij de vele schoolacties voor eigen doelen, maar ook voor externe doelen, zoals o.a. Broederlijk Delen!
Terecht kunnen we hier fier zijn op de vele “initiatieven” die onze school rijk is, zowel op vlak van de parochie, als bij de samenwerking met andere scholen. Ook op het sportieve vlak, met onze talrijke sportnamiddagen, profileren wij ons zeker met de slogans: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’!
Niet voor niets mogen wij ons reeds meer dan 30 jaar “sport-actieve-school” noemen!
I = Iedereen, inzet, initiatieven
> De “E”
Als school zien we ook nauwlettend toe op het “evolueren” van onze kinderen ! Van de jongste peuter (2,5 jarige) kunnen ze uitgroeien tot jonge pubers (12 jarigen).
Op deze weg willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen, om via vele tussentijdige “evaluaties” in de loop van het schooljaar, én op het einde van elk schooljaar, uw kinderen daadwerkelijk te begeleiden!
Het is zeker onze bedoeling om zowel op verstandelijk als het socio – emotionele vlak de kleuters en leerlingen te “evalueren”.
Via de rapporten én de oudercontacten bieden we dan ook ruimschoots de gelegenheid tot informele contacten, en staan we ook open voor alle op- of aanmerkingen die de “evolutie” van de kinderen kan bevorderen!
E = Evolueren, evalueren
> De “K”
De “ K ” stellen wij, en dit als vrije basisschool, uiteraard voor “katholiek”. Door belang te hechten aan de essentiële waarden voor een gelovige samenleving, én door de grote verbondenheid met elkaar en met de ganse wereld, dichtbij en verder weg, proberen wij onze schooleigen christelijke identiteit uit te dragen!
Via onze maandelijkse eucharistievieringen, de kerstviering, de medewerking met projecten als welzijnszorg, broederlijk delen, de godsdienstlessen, gebedsmomenten, en anderen, trachten we onze kinderen in de voetsporen van dé kindervriend, Jezus Christus, te begeleiden!
De “ K “ stellen wij tenslotte ook voor “ kindgericht”!
Een basisschool moet immers een plaats zijn waar elk kind zich goed voelt, zich kan uitleven, zich totaal kan ontplooien ; kortom zich thuis voelt, én gelukkig kan zijn!
K = Katholiek, kindgericht
Mens centraal en muzische …
Open en ontvankelijk …
Zorg en zelfontplooiing …
Actief en attitudes …
Inzet en iedereen …
Evolueren en evalueren …
Kindgericht en katholiek …
De beginletter van elke doelstelling vormt niet toevallig het letterwoord “ MOZAIEK”
In het Van Daele woordenboek wordt ‘mozaïek’ omschreven als : “ werk van steen, glas,…bestaande uit een groot aantal kleine, verschillende, ingelegde stukjes, die met elkaar een beeld of figuur vormen”.
Zo zien wij ook onze school als een gemeenschap ; kinderen, leerkrachten, directie, administratief personeel, onderhoudspersoneel, ouders, de vele medewerkers ; als een ‘mozaïek’ waarin ieder van ons, groot of klein, een bepaalde vorm geeft, een kleur bepaalt, en toch samen met de anderen een geheel vormt!
Deze “samenhorigheid” willen we in onze school, de “ Vrije Basisschool Mozaïek ” vormgeven én waar maken!
Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we wel uw volle steun. Daarom maken we in onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken. Zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten. Deze afspraken gelden voor de hele periode dat uw kind bij ons is ingeschreven. Ouders en school zullen op afgesproken momenten de engagementen en het effect ervan evalueren.
Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders. We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op de werking van de school. Daarvoor plannen we elk schooljaar eind augustus een ouderavond in PK1 en in september een ouderavond voor de andere klassen. U kan er kennis maken met de leerkracht van uw kind en met de manier van werken.
We willen u op geregelde tijden informeren over de evolutie van uw kind. Dat doen we schriftelijk via rapporten.
We organiseren ook geregeld individuele oudercontacten. Bij het begin van elk schooljaar laten we u via de jaarkalender weten op welke data die plaatsvinden. Wie niet op het oudercontact kan aanwezig zijn, kan een gesprek aanvragen op een ander moment. We engageren ons om steeds te zoeken naar een alternatief overlegmoment indien u niet op de geplande oudercontacten aanwezig kan zijn.
Als u zich zorgen maakt over uw kind of vragen hebt over de aanpak dan kan u op elke moment zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht van uw kind. (Cfr. naamlijst in bijlage)
Wij verwachten dat u zich als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken rond de opvoeding van uw kind en steeds ingaat op onze uitnodigingen tot oudercontact.
Wij verwachten dat u met ons contact opneemt bij vragen of zorgen t.a.v. uw kind.
Wij engageren ons om met u in gesprek te gaan over uw zorgen en vragen t.a.v. de evolutie van uw kind.
U wordt als ouder verwittigd bij elke niet-gewettigde afwezigheid.
De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar. Meer hierover kan u lezen in de folder “School- en studietoelagen 2018 – 2019 op de website www.mozaiekastene.be”. Daartoe moeten wij de afwezigheden van uw kind doorgeven aan het departement onderwijs en aan het CLB.
Wij vragen u als ouder te engageren uw kind op tijd naar school te brengen en dit zowel in het kleuteronderwijs als in het lager onderwijs. Kinderen die uitzonderlijk toch te laat komen, melden zich aan bij de directie of op het secretariaat. Wij verwachten dat u ons voor 09.00u verwittigt bij afwezigheid van uw kind.
Het CLB waarmee wij samenwerken staat in voor de begeleiding bij problematische afwezigheden. U kan zich niet onttrekken aan deze begeleiding. Wij zullen met u en met het CLB samenwerken via gesprekken en/of brief. U kan steeds bij ons terecht bij problemen. We zullen samen naar de meest geschikte aanpak zoeken.
Onze school voert een beleid op leerlingenbegeleiding. Dit houdt onder meer in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen. Dit doen we door het werken met een leerlingvolgsysteem. Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg.
Als uw kind specifieke onderwijsbehoeften heeft, kunt u dit melden aan de directie. We gaan dan samen met u na welke aanpassingen nodig zijn. We kunnen ook zelf aanpassingen voorstellen op basis van de vaststellingen in de loop van het schooljaar. Ook dan gaan we steeds eerst in overleg met u. Welke maatregelen aan de orde zijn, zal afhangen van wat uw kind nodig heeft en wat wij als school kunnen organiseren.
We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind zal georganiseerd worden. Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u als ouder verwachten. Wij verwachten dat u ingaat op onze vraag tot overleg en de afspraken die we samen maken opvolgt en naleeft.
Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands en niet alle kinderen starten hun schoolloopbaan met dezelfde taalvaardigheid Nederlands.
Onze school voert een talenbeleid. Wij engageren er ons toe kinderen te ondersteunen bij het leren van en het leren in het Nederlands. Van jou als ouder verwachten we dat je positief staat tegenover de onderwijstaal en tegenover de initiatieven die we als school nemen om de taalontwikkeling van onze leerlingen te ondersteunen (taaltraject/taalbad voor kinderen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen). We vragen ook om kinderen in de vrije tijd te stimuleren bij het leren van het Nederlands. Vraag ons gerust naar informatie over plaatselijke initiatieven die je engagement daarbij kunnen helpen ondersteunen.
We denken onder meer aan:
Informatie over de praktische organisatie van de inschrijvingen vindt u terug op onze website.
Uw kind is pas ingeschreven in onze school als u schriftelijk instemt met het pedagogisch project en het schoolreglement. Eenmaal ingeschreven, blijft uw kind bij ons ingeschreven voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school. De inschrijving stopt enkel wanneer u beslist om uw kind van school te veranderen, u niet akkoord gaat met een nieuwe versie van het schoolreglement, bij een definitieve uitsluiting als gevolg van een tuchtmaatregel.
Wanneer tijdens zijn of haar schoolloopbaan de nood aan aanpassingen voor uw kind wijzigt, kan het zijn dat de vastgestelde onderwijsbehoeften van die aard zijn dat ofwel een verslag nodig is dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs, ofwel een bestaand verslag gewijzigd moet worden. In dat geval organiseert de school een overleg met de klassenraad, de ouders en het CLB. Op basis van dit overleg en nadat het verslag werd afgeleverd of gewijzigd, beslist de school om de leerling op vraag van de ouders studievoortgang te laten maken op basis van een individueel aangepast curriculum of om de inschrijving van de leerling voor het daaropvolgende schooljaar te ontbinden.
Bij elke wijziging van het schoolreglement zullen we opnieuw uw schriftelijk akkoord vragen. Indien u niet akkoord gaat met de wijziging, dan wordt de inschrijving van uw kind beëindigd op 31 augustus van het lopende schooljaar.
Uw kind kan pas instappen in het lager onderwijs als het aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voldoet. In de infobrochure onderwijsregelgeving punt 4.1.2 komt u meer te weten te komen over deze voorwaarden.
Onze school moet voor elke leerling die voor het eerst in het lager onderwijs instroomt een taalscreening uitvoeren. Indien onze school op basis van de resultaten van de screening het nodig acht, wordt een taaltraject voorzien dat aansluit bij de specifieke noden van het kind. Deze taalscreening gebeurt niet voor anderstalige nieuwkomers, zij krijgen sowieso een aangepast taaltraject.
1. Zorg en aandacht voor het kind
Voor kinderen die een echtscheiding doormaken, wil de school een luisterend oor, openheid , begrip en extra aandacht bieden.
2. Neutrale houding tegenover de ouders
De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Zolang er geen uitspraak van de rechter is, houdt de school zich aan de afspraken gemaakt bij de inschrijving. Is er wel een vonnis of arrest, dan volgt de school de afspraken zoals opgelegd door de rechter.
3. Afspraken in verband met informatiedoorstroom naar de ouders
Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen.
– Afspraken i.v.m. de agenda, brieven, …
– Afspraken in verband met oudercontact
4. Co-schoolschap
Om de verbondenheid met de klasgroep en de continuïteit van het leren te garanderen, kan uw kind tijdens het schooljaar niet op twee plaatsen school lopen.
De school beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB dat onze school begeleidt, of uw kind kan overgaan naar een volgende leerlingengroep. Wil de school dat uw kind een jaar overdoet, dan is dit omdat ze ervan overtuigd is dat dit voor uw kind de beste oplossing is. De genomen beslissing wordt ten aanzien van de ouders schriftelijk gemotiveerd en mondeling toegelicht. De school geeft ook aan welke bijzondere aandachtspunten er in het daaropvolgende schooljaar voor uw kind zijn. De school neemt deze beslissing dus in het belang van uw kind.
Het is de school die beslist in welke leerlingengroep uw kind, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt.
Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom. (Bijvoorbeeld in de kleuterschool na een instapdatum).
1. Op wie is de regelgeving van toepassing?
Dit punt is van toepassing op leerplichtige leerlingen. Niet-leerplichtige leerlingen in het kleuteronderwijs kunnen niet onwettig afwezig zijn, aangezien ze – wegens niet onderworpen aan de leerplicht – niet steeds op school moeten zijn. Toch is het belangrijk dat kleuters regelmatig naar school komen. Kinderen die activiteiten missen, missen kansen en raken minder goed geïntegreerd in de klasgroep.
De regelgeving is ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd kleuterschoolbezoek, op zesjarige leeftijd nog in het kleuteronderwijs zitten. Zij zijn op basis van hun leeftijd leerplichtig. Ook leerlingen die reeds op vijfjarige leeftijd zijn overgestapt naar het lager onderwijs vallen onder de reglementering. Als ouder bent u verantwoordelijk voor het feit dat uw kind aan de leerplicht voldoet.
Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts) moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren plaats vinden. De ouders verwittigen de school voor 8.30u en bezorgen het ziektebriefje aan de leraar. De school zal het CLB contacteren bij twijfel over een medisch attest.
De afwezigheid van uw kind kan in een aantal situaties gewettigd zijn. Voor deze afwezigheden is geen toestemming van de directeur nodig. U verwittigt de school wel vooraf van deze afwezigheid. U geeft ook een officieel document of een verklaring die de afwezigheid staaft, af aan de school. Voorbeelden hiervan zijn:
Het vieren van een feestdag dat hoort bij je geloof (anglicaanse, islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe, protestants-evangelische godsdienst).
Soms kan uw kind om een andere reden afwezig zijn. De ouders bespreken dit op voorhand met de directie. Het betreft hier de afwezigheid wegens:
Opgelet: het is niet de bedoeling dat aan ouders toestemming gegeven wordt om vroeger op vakantie te vertrekken of later uit vakantie terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.
De school vindt de aanwezigheid van uw kind belangrijk. Het is in het belang van uw kind om het elke dag naar school te sturen. Kinderen die lessen en activiteiten missen, lopen meer risico op achterstand. Zij worden ook minder goed opgenomen in de leerlingengroep. Er zijn daarnaast ook gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage, voor de toelating tot het eerste leerjaar en voor het uitreiken van een getuigschrift op het einde van het lager onderwijs (zie ook de engagementsverklaring en infobrochure onderwijsregelgeving).
De school verwittigt de ouders van elke niet-gewettigde afwezigheid. Vanaf 5 halve dagen problematische afwezigheden contacteert zij het CLB en kan er een begeleidingstraject opgestart worden. De ouders worden in dat geval uitgenodigd voor een gesprek.
Uw kind is verplicht deel te nemen aan extra-murosactiviteiten die minder dan één schooldag duren. Dat zijn normale schoolactiviteiten. We streven er als school ook naar om ook alle kinderen te laten deelnemen aan extra-murosactiviteiten die één dag of langer duren. Die activiteiten maken namelijk deel uit van het onderwijsaanbod dat we aan je kind geven.
Via dit schoolreglement informeren we u als ouder over de uitstappen die dit schooljaar worden voorzien. Hieronder vindt u een overzicht van die schooluitstappen:
Door het schoolreglement te ondertekenen gaan we ervan uit dat je op de hoogte bent van de schooluitstappen die worden georganiseerd. Als je niet wenst dat je kind meegaat op één van de extra-murosactiviteiten die één dag of langer duren, dien je dat voorafgaand aan de betrokken activiteit schriftelijk te melden aan de school. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-murosactiviteiten moeten op de school aanwezig zijn. Bij georganiseerde schooluitstappen – zowel te voet als met de fiets – worden de leerlingen verplicht een fluohesje te dragen. Ze worden tevens aangemoedigd om een helm te dragen. De school voorziet bij uitstappen een fluohesje en/of een helm indien nodig.
Ook op weg naar en van de school worden de kinderen aangeraden om een fluohesje te dragen, zeker in de wintermaanden. Op die manier proberen wij, samen met de ouders, een verhoogde vorm van veiligheid op de weg na te streven.
Na 20 juni beslist de klassenraad welke leerlingen in aanmerking komen voor een getuigschrift basisonderwijs. Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt aan een regelmatige leerling die in voldoende mate de eindtermgerelateerde leerplandoelen uit het leerplan heeft bereikt. Een leerling die geen getuigschrift basisonderwijs behaalt, ontvangt een getuigschrift dat aangeeft welke doelen hij of zij wel heeft bereikt (een ‘getuigschrift bereikte doelen’).
Een leerling die een individueel aangepast curriculum volgt, kan een getuigschrift basisonderwijs behalen op voorwaarde dat de vooropgestelde leerdoelen door de onderwijsinspectie als gelijkwaardig worden beschouwd met die van het gewoon lager onderwijs. Als die leerling geen getuigschrift basisonderwijs krijgt, ontvangt deze wel een getuigschrift bereikte doelen.
Procedure tot het uitreiken van het getuigschrift:
De school zal gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind communiceren over zijn leervorderingen. Ouders kunnen inzage in en toelichting bij de evaluatiegegevens krijgen. Indien na toelichting blijkt dat de ouders een kopie wensen, dan kan dat.
Of een leerling het getuigschrift krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald. Daarbij zal de groei die de leerling doorheen de schoolloopbaan maakte, en de zelfsturing die hij toont, zeker een rol spelen.
Na 20 juni beslist de klassenraad welk getuigschrift uw kind zal krijgen. De beslissing wordt uiterlijk op 30 juni aan de ouders meegedeeld. De ouders worden geacht de beslissing omtrent het getuigschrift basisonderwijs uiterlijk op 1 juli in ontvangst te hebben genomen.
De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag.
Beroepsprocedure:
Indien u als ouder niet akkoord zou gaan met het niet-toekennen van het getuigschrift basisonderwijs, kan u beroep instellen. Die beroepsprocedure wordt hieronder toegelicht.
Let op:
1. Ouders die een beroepsprocedure wensen op te starten, vragen binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing tot het niet uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur. Dit gesprek is niet hetzelfde als het oudercontact. U moet dit gesprek uitdrukkelijk aanvragen.
2. Dit verplicht overleg met de directeur vindt plaats ten laatste de zesde dag na de dag waarop de rapporten werden uitgedeeld. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt.
3. Na het overleg beslist de directeur om de klassenraad al dan niet opnieuw te laten samenkomen om het niet toekennen van het getuigschrift basisonderwijs te bevestigen of te wijzigen.
4. De directeur of de klassenraad brengen de ouders met een aangetekende brief op de hoogte van de beslissing.
5. Binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing van de directeur of van de klassenraad kunnen ouders beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Dit kan via aangetekende brief of door de brief (het verzoekschrift) tegen ontvangstbewijs op school af te geven.
Renaat De Serrano
Adres: VZW Katholieke scholen Regio Deinze
Nieuwstraat 60 9800 Deinze
Het verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen.
6. Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken.
7. De beroepscommissie zal steeds de ouders en hun kind uitnodigen voor een gesprek. Zij kunnen zich daarbij laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Het is enkel mogelijk om een gesprek te verplaatsen bij gewettigde reden of overmacht.
8. In de brief met de uitnodiging zal staan wie de leden van de beroepscommissie zijn. Deze samenstelling blijft ongewijzigd tijdens de verdere procedure, tenzij het door ziekte, overmacht of onverenigbaarheid noodzakelijk zou zijn om een plaatsvervanger aan te duiden.
9. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus. De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel het getuigschrift basisonderwijs toekennen ofwel het beroep gemotiveerd afwijzen wegens het niet naleven van de vormvereisten. Het resultaat van het beroep wordt uiterlijk op 15 september via een aangetekende brief door de voorzitter van de beroepscommissie aan de ouders ter kennis gebracht.
Als uw kind minstens vijf jaar is vóór 1 januari van het lopende schooljaar en wegens (chronische) ziekte of ongeval tijdelijk niet naar school kan komen, dan heeft uw kind onder bepaalde voorwaarden recht op tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internetonderwijs of een combinatie van beiden.
Voor tijdelijk onderwijs aan huis moet u als ouder een schriftelijke aanvraag indienen bij de directeur en een medisch attest toevoegen waaruit blijkt dat uw kind onmogelijk naar school kan gaan, maar wel onderwijs kan krijgen. Heeft uw kind een niet-chronische ziekte, dan kan tijdelijk onderwijs aan huis pas worden georganiseerd na een afwezigheid van 21 opeenvolgende kalenderdagen. Als uw kind na een periode van tijdelijk onderwijs aan huis binnen 3 maanden hervalt, valt de voorwaarde van 21 opeenvolgende kalenderdagen afwezigheid weg. Heeft uw kind een chronische ziekte, dan heeft uw kind recht op 4 lestijden tijdelijk onderwijs aan huis per opgebouwde schijf van 9 halve schooldagen afwezigheid. Je kind moet daarnaast op 10 km of minder van de school verblijven. Als uw kind op een grotere afstand van de school verblijft, dan kan de school tijdelijk onderwijs aan huis organiseren maar is daar niet toe verplicht. De directeur zal dan op zoek gaan naar een leerkracht om 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. De school maakt afspraken met deze leerkracht om de lessen af te stemmen op de leerlingengroep van het kind. Tijdelijk onderwijs aan huis is gratis.
Als uw kind aan deze voorwaarden voldoet, zullen we u als ouder op de mogelijkheid van tijdelijk onderwijs aan huis wijzen. We starten met tijdelijk onderwijs aan huis ten laatste in de lesweek die volgt op de week waarin we uw aanvraag ontvingen en konden beoordelen.
De school kan in overleg met u ook contact opnemen met de vzw Bednet. Dit biedt de mogelijkheid om van thuis uit via een internetverbinding live deel te nemen aan de lessen. De school maakt dan samen met u concrete afspraken over opvolging en evaluatie.
Met vragen hierover kan je steeds terecht bij de directeur.
Een van de pijlers uit ons pedagogisch project is het inzetten op sociale vaardigheden. We leren onze kinderen de nodige attitude en competenties aan die zo belangrijk zijn om goed te kunnen functioneren in een wereld waarin communicatie erg belangrijk is. Soms gaat het wel eens mis en maken kinderen fouten. Dat is eigen aan het groeiproces van elk kind. Kinderen kunnen leren uit de fouten die ze maken. Onze school wil hierop inzetten door dialoog en herstel alle kansen te geven. In overleg met de betrokkenen gaan we op zoek naar een gepaste maatregel of een mogelijke oplossing. Op die manier kunnen kinderen mee de verantwoordelijkheid nemen om een oplossing te zoeken voor het conflict of om hun fout goed te maken. Daartoe werkten we ons begeleidend charter uit “op weg naar een fijne speeltijd”2 . Het is een document geworden dat nadrukkelijk inzet op reflectie en herstel zodat kinderen bewust leren kiezen en inzien dat er verschillende mogelijkheden zijn om op te komen voor zichzelf.
Hiermee sluiten we als school tuchtmaatregelen niet uit. Het betekent wel dat we heel bewust ervoor kiezen om in bepaalde gevallen een tuchtmaatregel op te leggen.
Wanneer uw kind de goede werking van de school of het lesverloop hindert, kunnen we in overleg met uw kind en eventueel met u een begeleidende maatregel voorstellen. De school wil hiermee uw kind helpen tot gewenst gedrag te komen. We passen hierbij bovenvermeld charter toe.
Een begeleidende maatregel kan zijn:
Vanuit een cultuur van verbondenheid wil de school bij een conflict op de eerste plaats inzetten op herstel. We nodigen het kind uit om na te denken over wat er is gebeurd en om hierover met de betrokkenen in gesprek te gaan.
Een herstelgerichte maatregel kan zijn:
Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan door elk personeelslid van de school een ordemaatregel worden genomen (en/of kunnen er meer bindende gedragsregels worden vastgelegd in een geschreven begeleidingsplan). Tijdens een ordemaatregel blijft uw kind op school.
Een ordemaatregel kan zijn:
Tegen een ordemaatregel is er geen beroep mogelijk.
4. Tuchtmaatregel
Let op: wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde.
Wanneer het gedrag van uw kind de goede werking van de school ernstig verstoort of de veiligheid en integriteit van zichzelf, medeleerlingen, personeelsleden of anderen belemmert, dan kan de directeur een tuchtmaatregel nemen. Een tuchtmaatregel kan enkel toegepast worden op een leerplichtige leerling in het lager onderwijs.
Mogelijke tuchtmaatregelen zijn:
In uitzonderlijke situaties kan de directeur bij het begin van de tuchtprocedure beslissen om uw kind preventief te schorsen. Deze bewarende maatregel dient om de leefregels te handhaven én om te kunnen nagaan of een tuchtsanctie aangewezen is. De beslissing tot preventieve schorsing wordt schriftelijk en gemotiveerd aan u meegedeeld. De directeur bevestigt deze beslissing in de brief waarmee de tuchtprocedure wordt opgestart. De preventieve schorsing kan onmiddellijk ingaan en duurt in principe niet langer dan vijf opeenvolgende schooldagen. Uitzonderlijk kan deze periode eenmalig met vijf opeenvolgende schooldagen verlengd worden, indien door externe factoren het tuchtonderzoek niet binnen die eerste periode kan worden afgerond. De directeur motiveert deze beslissing.
Let op: wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend.)
Bij het nemen van een beslissing tot tijdelijke en definitieve uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd:
1. De directeur wint het advies van de klassenraad in en stelt een tuchtdossier samen. In geval van een definitieve uitsluiting wordt de klassenraad uitgebreid met een vertegenwoordiger van het CLB die een adviserende stem heeft.
2. De leerling, zijn ouders en eventueel een vertrouwenspersoon worden per aangetekende brief uitgenodigd voor een gesprek met de directeur. Een personeelslid van de school of van het CLB kan bij een tuchtprocedure niet optreden als vertrouwenspersoon van de ouders en hun kind. Het gesprek zelf vindt ten vroegste plaats op de vierde dag na verzending van de brief.
3. Voorafgaand aan het gesprek hebben de ouders en hun vertrouwenspersoon inzage in het tuchtdossier, met inbegrip van het advies van de klassenraad.
4. Na het gesprek neemt de directeur een beslissing. Deze beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en binnen een termijn van vijf dagen aangetekend aan de ouders van de betrokken leerling bezorgd. De beslissing vermeldt de beroepsmogelijkheden bij een definitieve uitsluiting.
Als ouders geen inspanning doen om hun kind in een andere school in te schrijven, krijgt de definitieve uitsluiting effectief uitwerking na één maand (vakantiedagen niet meegerekend). Is het kind één maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is onze school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet. Het CLB kan mee zoeken naar een oplossing.
Ten gevolge van een definitieve uitsluiting kan het schoolbestuur de betrokken leerling het huidige, het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar weigeren terug in te schrijven.
Wanneer uw kind tijdens een tuchtprocedure preventief geschorst wordt of na de tuchtprocedure tijdelijk wordt uitgesloten, is uw kind in principe op school aanwezig, maar neemt die geen deel aan de lessen of activiteiten van zijn leerlingengroep. De directeur kan beslissen dat de opvang van uw kind niet haalbaar is voor de school. Deze beslissing wordt schriftelijk en gemotiveerd bekend gemaakt aan de ouders.
In geval van een definitieve uitsluiting heeft u als ouder één maand de tijd om uw kind in een andere school in te schrijven. In afwachting van deze inschrijving is uw kind in principe op school aanwezig, maar neemt het geen deel aan de activiteiten van zijn leerlingengroep. De directeur kan beslissen dat de opvang van uw kind niet haalbaar is voor de school. Deze beslissing wordt schriftelijk en gemotiveerd bekend gemaakt aan de ouders.
Let op: wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend.)
Ouders kunnen tegen de beslissing tot definitieve uitsluiting beroep aantekenen. De procedure gaat als volgt:
1. Binnen vijf dagen na ontvangst van de beslissing tot definitieve uitsluiting kunnen ouders beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Dit kan via aangetekend schrijven of door de brief (het verzoekschrift) tegen ontvangstbewijs op school af te geven.
Renaat De Serrano
Adres: Vzw Katholieke scholen Regio Deinze
Nieuwstraat 60 9800 Deinze
Het verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen.
Hierbij kunnen overtuigingsstukken toegevoegd worden.
2. Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken.
3. De beroepscommissie zal steeds de ouders en de leerling uitnodigen voor een gesprek. Zij kunnen zich daarbij laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. In de brief met de uitnodiging zal staan wie de leden van de beroepscommissie zijn. Deze samenstelling blijft ongewijzigd tijdens de verdere procedure, tenzij het door ziekte, overmacht of onverenigbaarheid noodzakelijk zou zijn om een plaatsvervanger aan te duiden. Het gesprek gebeurt ten laatste tien dagen nadat het schoolbestuur het beroep heeft ontvangen. Het is enkel mogelijk om een gesprek te verzetten bij gewettigde reden of overmacht. De schoolvakanties schorten de termijn van tien dagen op.
4. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus. De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel vernietigen ofwel het beroep gemotiveerd afwijzen wegens het niet naleven van de vormvereisten.
5. De voorzitter van de beroepscommissie zal de gemotiveerde beslissing binnen een termijn van vijf dagen met een aangetekende brief aan de ouders meedelen. De beslissing is bindend voor alle partijen.
Het beroep schort de uitvoering van de beslissing tot uitsluiting niet op.
Voor scholen van het gesubsidieerd basisonderwijs kan geen direct of indirect inschrijvingsgeld gevraagd worden. Evenmin kunnen er bijdragen worden gevraagd voor materialen die gebruikt worden om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven. Het Vlaams Parlement heeft een lijst vastgelegd met materialen die kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven.
Het is niet zo dat de school over al deze materialen moet beschikken.
Het is evenmin zo dat de school het materiaal van deze lijst in evenveel exemplaren moet hebben als er leerlingen zijn.
Lijst met materialen
– Bewegingsmateriaal
– Constructiemateriaal
– Handboeken, schriften, werkboeken en -blaadjes, fotokopieën, software
– ICT-materiaal
– Informatiebronnen
– Kinderliteratuur
– Knutselmateriaal
– Leer- en ontwikkelingsmateriaal
– Meetmateriaal
– Multimediamateriaal
– Muziekinstrumenten
– Planningsmateriaal
– Schrijfgerief
– Tekengerief
– Atlas – Globe – Kaarten – Kompas
– Passer
– Tweetalige alfabetische woordenlijst
– Zakrekenmachine
Het schoolbestuur kan wel een bijdrage vragen voor:
Alle betalingen (middagmaal, soep, weekblad,…) worden op het einde van de maand aangerekend. Het zwemmen wordt 1 maal aangerekend met de rekening van oktober (zie bijlage 4) De leerkrachten houden nauwgezet alles bij wat uw kind op school gebruikt. Op het einde van elke maand ontvangt u een rekeningoverzicht via mail of op papier (afhankelijk van uw voorkeur zoals door u genoteerd op het inlichtingenblad)
U kan betalen:
Gelieve steeds binnen de veertien dagen na afgifte de rekeningen te betalen.
Ouders zijn, ongeacht hun burgerlijke staat, hoofdelijk gehouden tot het betalen van de schoolrekening. Dat betekent dat we beide ouders kunnen aanspreken om de volledige rekening te betalen. Als ouders het niet eens zijn over het betalen van de schoolrekening, bezorgen we jullie beiden een identieke schoolrekening. Zolang die rekening niet volledig betaald is, blijven beide ouders elk het volledige restbedrag verschuldigd, ongeacht de afspraken die ze met elkaar gemaakt hebben.
Indien u problemen ondervindt met het betalen van de schoolrekening, kan u contact opnemen met de directie. Het is de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt over een aangepaste betalingswijze. Wij verzekeren een discrete behandeling van uw vraag.
Indien we vaststellen dat de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken we in eerste instantie in overleg naar een oplossing.
Indien dit niet mogelijk blijkt, zullen volgende maatregelen genomen worden:
Personen en bedrijven die de school sponsoren worden vermeld in de publicatie rond de gesponsorde activiteit.
Onze school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers. De vrijwilligerswet verplicht de scholen om de vrijwilligers over een aantal punten te informeren. De school doet dit via onderstaande bepalingen.
Organisatie
De vzw Katholieke Scholen Regio Deinze,
Nieuwstraat 60, 9800 Deinze
Maatschappelijk doel: zie statuten.
De organisatie heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij het interdiocesaan Centrum met polisnummer 99052210004. Een bijkomende verzekering tot dekking van de lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit of op weg van en naar de activiteit werd afgesloten bij het interdiocesaan Centrum met polisnummer 99052210004.
Er wordt geen onkostenvergoeding voorzien.
Bij vrijwilligerswerk op school is de geheimhoudingsplicht normaal gezien niet van toepassing. Een vrijwilliger gaat wel discreet om met informatie die hem/haar is toevertrouwd.
Mits goede wil en zelfdiscipline kunnen heel wat problemen opgelost worden.
Er geldt een permanent rookverbod op school. Het is dus verboden te roken in zowel gesloten ruimten van de school als in open lucht op de schoolterreinen. Als uw kind het rookverbod overtreedt, kunnen we een sanctie opleggen volgens het orde- en tuchtreglement. Als u vindt dat het rookverbod op onze school ernstig met de voeten wordt getreden, kan u terecht bij de directeur. Ook verdampers zoals de elektronische sigaret, heatstick en de shisha-pen vallen onder het rookverbod, zelfs als ze geen nicotine en tabak bevatten. Er is ook een rookverbod tijdens de extra-murosactiviteiten.
Eerst en vooral wil de school benadrukken dat, in het belang van leerlingen en leerkrachten, een zieke leerling niet op school thuis hoort.
Wanneer uw kind ziek wordt op school, dan zal de school niet op eigen initiatief medicatie toedienen. Wel zullen de ouders of een andere opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden uw kind op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts om hulp verzoeken.
In uitzonderlijke gevallen kan de ouder aan de school vragen om medicatie toe te dienen aan uw kind. Deze vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk attest van de dokter dat de juiste dosering en toedieningswijze bevat.
Andere verpleegkundige handelingen of medische behandelingen, andere dan via orale (via de mond) of percutane (via de huid) weg, via oogindruppeling of oorindruppeling, mogen niet worden gesteld door ongekwalificeerd schoolpersoneel.
Toch kan het gebeuren dat uw kind op school medicijnen moet nemen maar … leerkrachten zijn geen artsen. Ze mogen dus niet zomaar medicijnen toedienen.
Daarom werd door onze scholengemeenschap een medicijnbeleid opgemaakt waarbij een aantal procedures en documenten worden vooropgesteld die we in de toekomst wensen te gebruiken.
1. Een leerling is te ziek om de lessen te volgen :
2. Een leerling wordt ziek op school :
3. Een leerling neemt medicijnen :
4. Een leerling brengt niet-voorgeschreven medicijnen mee :
5. Een leerling klaagt geregeld over pijn :
Dit attest is af te halen op het secretariaat of te downloaden van de schoolwebsite.
Tot slot nog dit … Wat zegt ons de wet over deze materie ?
Begin en einde van de lessen en activiteiten worden aangeduid door een belsignaal. De leerlingen begeven zich onmiddellijk naar hun rij. Het binnenkomen en het verlaten van de lokalen gebeurt onder begeleiding van een leerkracht. Voor en na de lessen en activiteiten mogen de leerlingen niet in de lokalen en de gangen aanwezig zijn. Afwijkingen zijn mogelijk mits toestemming van de directie of een leerkracht.
Bij vergeten van een huistaak kunnen de kinderen na schooltijd deze niet meer gaan halen in de klas. Ook voor kinderen in de opvang geldt deze regeling.
We streven naar een fijne ‘speeltijd’ voor iedereen. Voor wie zich niet houdt aan afspraken en door gedrag andere kinderen het speelplezier ontneemt, doorlopen wij het charter dat door de ouders en de leerlingen werd ondertekend (zie bijlage 05)
Wij vieren graag de verjaardagen van uw kind op school. Ouders willen hiervoor vaak een klascadeautje of een sobere traktatie geven. Hoewel dit bij feest vieren hoort, vragen wij met aandrang om dit klein te houden. Niet de overdaad bepaalt de feestvreugde, maar wel het gezellig samen vieren. Tegelijkertijd strookt het geven van zakken snoep ook niet met het gezondheidsbeleid dat wij op school graag willen voeren. Wij moedigen dan ook het geven van een gezonde traktatie aan.
De huistaken en lessen kunnen elke schooldag in de week gegeven worden. We verwachten dat de leerlingen de huistaken maken en de lessen in te studeren. De leerkracht volgt dit op en stimuleert het kind. Eventuele problemen worden aangepakt. (taakgerichtheid, planning, …)
De leerlingen ontvangen alle leerboeken en al het schoolmateriaal gratis in bruikleen. Zij zullen er dan ook de grootste zorg voor dragen gedurende het hele schooljaar. Het is verboden aantekeningen te maken in boeken.
Zowel ouders als kinderen engageren zich om zorgzaam om te gaan met het schoolmateriaal. Stelt de school vast dat het materiaal opzettelijk wordt beschadigd of veelvuldig verloren gaat, dan kan de school de gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal aanrekenen aan de ouders.
Leerlingenvervoer is niet voorzien op onze school.
Als school proberen we zoveel mogelijk in te zetten op extra begeleiding in de klas of op school. Bij hardnekkige problemen is het soms echter nodig om de leerling door te verwijzen naar externe hulp. Zo werken we op school met verschillende mensen samen: logopedisten (vnl. voor moeilijkheden bij spreken, lezen of spelling), kinesisten (motoriek) of ergotherapeuten (rekenen). Soms kan het ook gebeuren dat deze verschillende ondersteuningen best door één sterk team gegeven wordt. In zo’n geval wordt er meestal gekozen om het revalidatiecentrum in te schakelen.
Voor leerplichtige kinderen is alle therapie tijdens de schooluren aan een strikte regelgeving gebonden.
Het is uiteraard zeer waardevol dat er bij aanvang, gedurende en op het einde van een buitenschoolse begeleiding regelmatig contact is tussen de school en de externe begeleiders. Het is dan ook zeer belangrijk dat u, als ouder, de school steeds op de hoogte brengt wanneer een buitenschoolse begeleiding wordt opgestart. Ook bij het afsluiten van een begeleiding brengt u best de school op de hoogte. Zo kan er uitgekeken worden hoe we op school het wegvallen van die externe hulp opvangen. Het is ook wenselijk dat verslagen van externe hulpverleners worden doorgegeven aan de school.
Er zijn twee situaties waardoor een kind afwezig kan zijn omwille van revalidatie tijdens de lestijden:
Ouders moeten toestemming vragen aan de directeur om hun kind revalidatie te laten volgen tijdens de lestijden. Deze regeling is alleen van toepassing voor een leerplichtige leerling. Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie na ziekte of ongeval toe te staan, moet de school over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:
Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie als behandeling van een stoornis die is vastgelegd in een officiële diagnose (bv. dyslexie of dyscalculie) toe te staan, moet de school over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:
De directeur van de school neemt, op basis van de verzamelde documenten, de uiteindelijke beslissing of de revalidatie tijdens de lestijden kan plaatsvinden of niet. Deze beslissing wordt door de school aan de ouders meegedeeld.
Op onze school gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. We verzamelen doorheen de schoolloopbaan van uw kind heel wat gegevens, zoals bij de inschrijving. We vragen alleen gegevens van uw kind op als dat nodig is voor de leerlingenadministratie en –begeleiding. Bij sommige aspecten van de leerlingbegeleiding hebben we uw uitdrukkelijke toestemming nodig. De gegevens van uw kind verwerken we hierbij met Informat. We maken met de softwareleveranciers afspraken over het gebruik van die gegevens. De leveranciers mogen de gegevens niet gebruiken voor eigen commerciële doeleinden.
De gegevens van uw kind worden digitaal bewaard en veilig opgeslagen. We zien erop toe dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot die gegevens. De toegang is beperkt tot de personen die betrokken zijn bij de begeleiding van uw kind, zoals de klassenraad, het CLB en de ondersteuner. Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties, kunnen we uitzonderlijk ook gegevens over de gezondheidstoestand van uw kind verwerken, maar dat gebeurt enkel met uw schriftelijke toestemming. U kan uw toestemming altijd intrekken. Als u vragen hebt over de privacy rechten van uw kind, kan u contact opnemen met de directeur.
Bij een schoolverandering worden leerlingengegevens overgedragen aan de nieuwe school onder de volgende voorwaarden: de gegevens hebben enkel betrekking op de leerlingspecifieke onderwijsloopbaan en de overdracht gebeurt enkel in het belang van de persoon op wie de onderwijsloopbaan betrekking heeft. Als ouder kan u deze gegevens – op uw verzoek – inzien. U kan zich tegen de overdracht van deze gegevens verzetten, voor zover de regelgeving de overdracht niet verplicht stelt. U brengt de directeur binnen de tien kalenderdagen na de schoolverandering hiervan schriftelijk op de hoogte.
Gegevens die betrekking hebben op schending van leefregels door je kind zijn nooit tussen scholen overdraagbaar. We zijn decretaal verplicht een kopie van een gemotiveerd verslag of een verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs aan de nieuwe school door te geven.
We publiceren geregeld beeld- of geluidsopnames van leerlingen op onze website, in de schoolkrant en dergelijke. Met die opnames willen we geïnteresseerden op school en daarbuiten op een leuke wijze informeren over onze activiteiten. De personen die de opnames maken, zullen dat steeds doen met respect voor wie op die beelden staat. We letten erop dat de opnames niet aanstootgevend zijn.
Bij het begin van het schooljaar vragen we u als ouder om toestemming voor het maken en publiceren van deze beeldopnamen. Ook al heeft u toestemming gegeven, u kan altijd uw toestemming nog intrekken. We wijzen erop dat deze regels ook voor uw kind gelden. Volgens de privacyregelgeving mag je beeld- of geluidsopnames waarop medeleerlingen, personeelsleden van de school of andere personen herkenbaar zijn, niet publiceren of doorsturen tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van alle betrokkenen.
Op school mogen enkel personeelsleden of personen die daarvoor een opdracht hebben gekregen, bv. de schoolfotograaf, beeld- of geluidsopnames maken.
U kan als ouder ook zelf gegevens opvragen die we over uw kind bewaren. U kan inzage krijgen in en uitleg bij die gegevens. Ook kan u een (digitale) kopie ervan vragen. Dat kan door schriftelijk contact op te nemen met de directeur. We kunnen geen gegevens doorgeven die betrekking hebben op anderen, zoals medeleerlingen.
Wij kunnen gebruik maken van bewakingscamera’s. De plaatsen die onder camerabewaking staan worden duidelijk aangeduid met een pictogram. Iedereen die gefilmd werd, mag vragen om die beelden te zien, maar dat kan enkel bij een grondige reden.
Een schoolraad is verplicht in iedere school. Ze bestaat uit 3 geledingen (oudergeleding, personeelsgeleding en lokale gemeenschap) en heeft een aantal overlegbevoegdheden evenals een informatie- en communicatierecht ten opzichte van de school en omgekeerd. Zij wordt samengesteld voor een periode van vier jaar. Er startte een nieuwe periode in april 2017.
De schoolraad bepaalt zelf in haar huishoudelijk reglement op welke wijze nieuwe leden kunnen toetreden tijdens de lopende mandaatperiode. In onze school worden de leden van de ouder- en personeelsgeleding door middel van rechtstreekse verkiezingen aangeduid. De leden van de lokale gemeenschap worden vervolgens gekozen door de twee voornoemde geledingen. U vindt de samenstelling van de schoolraad in bijlage 03.
De oprichting van een ouderraad is verplicht wanneer ten minste tien procent van de ouders erom vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft. De ouderraad heeft een informatierecht en adviesbevoegdheid ten aanzien van het schoolbestuur. De ouderraad bepaalt zelf in haar huishoudelijk reglement op welke wijze nieuwe leden kunnen toetreden tijdens de lopende mandaatperiode. In onze school is er een geen ouderraad, maar een oudercomité. Een ouder wordt lid na kandidaatstelling.
Wanneer u ontevreden bent met beslissingen, handelingen of gedragingen van ons schoolbestuur of zijn personeelsleden, of net het ontbreken van bepaalde beslissingen of handelingen, dan kunt u contact opnemen met de directeur. Samen zoeken we dan naar een afdoende oplossing. Als dat wenselijk is, kunnen we in onderling overleg een beroep doen op een professionele conflictbemiddelaar om via bemiddeling tot een oplossing te komen.
Als deze informele behandeling niet tot een oplossing leidt die voor u volstaat, dan kunt u uw klacht in een volgende fase voorleggen aan de Klachtencommissie. Deze commissie is door Katholiek Onderwijs Vlaanderen aangesteld om klachten van leerlingen en ouders over gedragingen en beslissingen dan wel het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen van/door hun schoolbestuur, formeel te behandelen. Voor het indienen van een klacht moet u een brief sturen naar het secretariaat van de Klachtencommissie.
Het correspondentieadres is:
Klachtencommissie Katholiek Onderwijs Vlaanderen
t.a.v. de voorzitter van de Klachtencommissie
Guimardstraat 1 1040 Brussel
Uw klacht kan tevens worden ingediend per e-mail of via klachten@katholiekonderwijs.vlaanderen of via het daartoe voorziene contactformulier op de website van de Klachtencommissie http://klachten.katholiekonderwijs.vlaanderen
De commissie zal de klacht enkel inhoudelijk behandelen als ze ontvankelijk is, dat wil zeggen als ze aan de volgende voorwaarden voldoet:
Het verloop van de procedure bij de Klachtencommissie is vastgelegd in het huishoudelijk reglement dat beschikbaar is via http://klachten.katholiekonderwijs.vlaanderen.
De Klachtencommissie kan een klacht enkel beoordelen. Zij kan het schoolbestuur een advies bezorgen, maar geen bindende beslissingen nemen. De uitkomst van deze klachtenregeling heeft dan ook geen juridisch effect. De eindverantwoordelijkheid ligt steeds bij het schoolbestuur. Tegen een advies van de Klachtencommissie kan niet in beroep worden gegaan. Bij een klacht verwachten we van alle betrokkenen steeds de nodige discretie en sereniteit.
De school stelt u als ouder bij inschrijving in kennis van de ‘infobrochure onderwijsregelgeving’ door vermelding in dit schoolreglement. Deze infobrochure biedt nl. een overzicht van de relevante regelgeving met betrekking tot de items die opgenomen zijn in dit schoolreglement. Een actuele digitale versie van het document is beschikbaar op de website van de school www.moziekastene.be De inhoud van de infobundel kan te allen tijde gewijzigd worden zonder de instemming van de ouders. Op uw verzoek ontvangt u een papieren versie van het document.